top of page

Hoe te handelen als een voorrangsvoertuig u nadert?Vandaag 18-12-2020 heb ik een verplichte WRM cursus voor rijinstructeurs gedaan. Verschillende beoordelingen vroeger gelezen over bovenste thema. Sommige mensen vinden leuk, sommige minder. Ik zeg - gewoon gaan en mijn kennis vergroten. Omdat dagelijks hebben wij als bestuurders mee te maken met voorrangsvoertuigen was ik echt benieuwd wat kan deze cursus aan mij kennis kan leveren? Ik weet TOCH alles ;)...bijna alles zoals mij vrouw zegt :):):) Nee natuurlijk niet, het is belangrijk om de professionele kennis te verbreden die ik tijdens rijlessen bij Silver Rijschool kan gebruiken.

Tot mij grote verbazing waren er niet allen rijinstructeurs, zoals ik, aanwezig maar ook mensen die dagelijks werken met politie, brandweer en ambulance. Het was zo leerzaam om te horen wat gebeurt aan de andere kant van voorrangsvoertuigen. Kortom veel, veel geleerd.

Voor weggebruikers heb ik een paar TIPS, hoe moet jij handelen als je voorrangvoertuig ziet:

1ste - Als je een voorrangsvoertuig opmerkt, blijf kalm en rustig.

Kijk eerst wat de mogelijkheden zijn en dan kies wat je gaat doen.

De bestuurders van voorrangsvoertuigen mogen van verkeersregels afwijken en verkeerstekens negeren, zoals het harder rijden dan de toegestane snelheid en het rijden door rood licht. Deze bestuurders zijn getraind om veilige keuzes te maken.


2de - Let altijd op de veiligheid en de verkeersregels als je een voorrangsvoertuig voor laat gaan.

· Sta je voor een rood verkeerslicht, kijk dan eerst of het voorrangsvoertuig zelf zijn weg kan vinden. Kan het er niet langs, maak dan alleen ruimte als het veilig kan.

· Als een voorrangsvoertuig wil passeren, blijf dan op de weg en houd zoveel mogelijk echts.

· Wees er altijd alert op dat er na het passeren van één voorrangsvoertuig meerdere kunnen volgen.


3de - Rotonde

Als je op de rotonde rijdt en je ziet een voorrangsvoertuig die nadert je van achterkant, rijdt maar door op de rotonde, nog een extra rondje. Op deze manier ga je best vrije plek maken voor bijv. ambulance.


4de - Kruispunt

Als op de kruispunt een rijstrook vrij is - laat deze ook vrij en blijf stil staan. Bestuurders van voorrangsvoertuigen zijn goed getreind en kiezen juiste rijstrook (vrije) om mensen te passeren.

Als je voor de verkeerslichten moet stoppen - houd voldoende veilige afstand van de voertuig voor je. Als de voorrangsvoertuig nadert heb je ruimte die kan je gebruiken om op zij te schuiven.
Bron: ANWB62 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page