top of page

WRM bijscholing - ADAS systemen

13 januari tijdens lockdown probeer ik maximaal de “vrije” tijd te benutten.


Het is perfecte tijd om alle verplichte WRM bijscholingen te volgen om de kwaliteit van de rijopleiding voor nieuwe cursisten van Silver Rijschool op hoog niveau te houden.


Deze keer ADAS systemen cursus gevolgd.


In deze tijden speelt technologie en grote rol in dagelijkse leven. Het is bijna onmogelijk om een auto zonder computersystemen op de markt te vinden. Dat is ook heel goed. Deze systemen zijn ontwikkeld om bestuurders te helpen. Dank de ingebouwde camera’s zien de innovatieve systemen ook steeds meer en beïnvloeden ze onze rijstijl. Sommige bestuurders vinden ze onnodig, sommige niet leuk en anderen vinden dat rijden met ADAS systemen een kwestie van wenen en vertrouwen is. En dit is ook mijn ervaring. Deze systemen zijn ingebouwd door veel fabrikanten en als deze technologie kan ons helpen om ongelukken en doden op de weg te vermijden, dan zijn ze hartstikke welkom en nodig. Beneden zien jullie een lijst met alle soorten auto systemen die ons ondersteunen bijvoorbeeld tijdens de lesgeven. Maar niet iedereen weet dat sommige van deze systemen tijdens de praktijkexamen bij CBR niet toegestaan zijn. NIET toegestaan zijn systemen die het rijden van de automobilist overnemen bijv. parkeer assistent of automatic pilot.


Sommige systemen worden vanaf 2024 verplicht voor fabrikant gemonteerd:

- Noodremsystemen

- Automatische snelheid beperking

- Alcoholslot (hier is er nog veel discussie over)

- Waarschuwingssysteem (bijv. die slaperigheid of telefoongebruik herkennen)

- Rijbaanondersteuning etc.


Zelfs is er ook een plan om zogenoemde “zwarte doos” in de auto te monteren. En wat zeer interessant kan zijn - een “smart card” waar gegevens van de bestuurder worden opgeslagen die te maken hebben met zijn/haar rijbevoegdheid (geldigheid van het rijbewijs, rijontzegging), eventuele restricties voor gebruikt van het voertuig. Ook kunnen data over de bestuurder gebruikt worden voor bijv. automatisch afstelen van de stoel, hoofdsteun, spiegels etc.


Kortom technologie en ontwikkelingen rondom rijondersteuning systemen gaan snel verder door. Wij hopen dat met behulp van de nieuwste technologie, slimme camera’s en nieuwe ontwikkelingen onze wegen steeds veiliger worden.


ABS Anti-lock breaking system

ESC Electronic stability control

LDWS Lane departure warning system

LKS Line keeping system

PA Parking assist

ISA Inteligent speed assistent

EVI Electronic Vehicle Identification

EDR Electronic data recorder

CAS Collision Avoidance system

NVS Night vission system

DWS Distraction warning system

ACC Advance cruise control

BSD Blind spot detection

Navi Navigation system33 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page